Zuiver zeewater of “zeeplasma”, het perfecte mineralensupplement

Magnesiumbisglycinaat, calciumcitraat, ijzergluconaat, seleniumgist…. er bestaan heel wat goed opneembare vormen van mineralen die men gericht kan innemen om bv. de stressbestendigheid te verbeteren, de botten te versterken, meer rode bloedcellen aan te maken of de weerstand te verhogen.

Maar als we het lichaam bij de preventie en aanpak van diverse kwalen een echte brede basis willen verschaffen van alle mineralen en sporenelementen tegelijk, dan bestaat er eigenlijk geen beter voedingssupplement dan de rijkste en zuiverste vorm van zeewater, “zeeplasma”.

Mineralengebreken zeer courant

Er zijn nog steeds instanties die durven beweren dat, als de mens “gezond en gevarieerd” eet, hij nooit extra voedingsstoffen nodig heeft. De waarheid is evenwel dat  mineralen- en andere nutritionele gebreken zeer courant voorkomen. En daar zijn heel wat redenen voor. Zo zijn onze landbouwgronden sterk verarmd door kunstmest, intensieve landbouwmethodes en zure regen. In vergelijking met pakweg 50 jaar geleden zit er bijvoorbeeld gemiddeld 68 % minder calcium in broccoli, 59 % minder magnesium in wortelen, 22 % minder kalium in bananen…. Reken daarbij het feit dat de moderne mens veel “mineralenrovers” gebruikt (suiker, alcohol, overmaat koffie), vaak teveel geraffineerde en dus verarmde granen consumeert (wit meel en – brood, witte pasta en – rijst), niet zelden mineralenrovende medicijnen krijgt voorgeschreven (vochtafdrijvers, laxeermiddelen, insuline, de “pil”, diverse antibiotica en chemotherapeutica) en soms onnodige maagdarmoperaties ondergaat (vooral om af te vallen), dan kan het niet anders dat heel wat mensen mineralentekorten vertonen.

Het “interne milieu” van de mens

De Franse onderzoeker en fysioloog René Quinton was op einde van de 20ste eeuw één van de zeldzame wetenschappers die met een holistische visie op de mens de gangbare geneeskunde in vraag stelde. Hij vond dat – in plaats van zich blind te op het bestrijden van ziektekiemen met chemische stoffen die inwerken op een uitgeput lichaamsterrein – het veel logischer was om het “interne milieu” van de mens op punt te stellen en zo zijn zelfgenezende vermogen te verbeteren. Immers, als men de structuur van de miljarden lichaamscellen en de organen van de mens even vergeet, dan hebben we in ons lichaam met intracellulair vocht, intercellulair vocht, bloedplasma, lymfe en cerebrospinaal vocht heel wat vloeistoffen, die eigenlijk voor het grootste deel de lichaamsfuncties bepalen. Als de samenstelling van deze lichaamsvochten kan geoptimaliseerd worden, dan is de mens gewoon veel beter gewapend om ziekte van zich af te houden en pak je dus gezondheidsproblemen aan de basis aan. In zijn speurtocht naar manieren om dit “interne milieu” van de mens te verbeteren, stootte René Quinton op… zeewater.

Merkwaardige overeenkomst

Quinton, die al lang gebiologeerd was door de unieke, ongerepte oceaangebieden, uiterst rijk aan mineralen en bruisend van biochemische en energetische activiteit, kwam op zeker moment tot een merkwaardige vaststelling. Bleek dat het menselijke plasma bij een goede gezondheid een zeer sterke overeenkomst vertoonde met de samenstelling van zuiver, isotoon zeewater! De mens is – qua samenstelling van lichaamsvochten – bij wijze van spreken niets anders dan een “levend zeeaquarium”, of zoals bepaalde onderzoekers het ook uitdrukten: “bloed(plasma) is niets anders dan zeewater”. Dit laatste kon Quinton trouwens bij honden aantonen: het grootste deel van het bloed kon vervangen worden door zijn bijzonder zeeplasma, zonder dat deze honden gezondheidsproblemen vertoonden. Later werd in de WO I bij gebrek aan bloedserum ook het zeeplasma van Quinton met succes aangewend.

Niet zomaar zeewater

Het biologische, minerale equivalent van het interne milieu van de mens kan dus geoogst worden uit de zee. In zijn zoektocht naar de zuiverste en rijkste bron van zeewater, merkte Quinton dat in de oceaan het snelgroeiende en zeer vitale, drijvende groene plankton – de ultieme voedingsbodem van de zee – continu een soort vocht afscheidt. En dit wordt gemengd met opstijgend zeewater omdat er onder het plankton continu een soort draaikolk of maalstroom bestaat, die ervoor zorgt dat micronutriënten uit de diepte van de oceaan opstijgen naar het plankton. Op elk gegeven moment doen er zich 6 à 7 van dergelijke enorme draaikolken voor in onze oceanen (te zien op satellietfoto’s), waar bij het voedingsrijke en zuivere zeewater onder het plankton duidelijk is afgescheiden van de rest van het zeewater. Dit “zeeplasma van Quinton” is om te beginnen een waar fysiologisch serum dat liefst 78 mineralen en sporenelementen bevat. Met een verhouding 3/1 van magnesium ten opzichte van calcium en met goed opneembare vormen van mineralen waar de mens vaak tekorten van heeft (boor, silicium, zwavel, jodium, lithium) is dit zeeplasma van Quinton ideaal om het lichaam van de mens te remineraliseren. Maar het bevat ook vitaminen (vnml. carotenoïden), RNA en DNA, vetzuren, organische zuren, enzymen, koolhydraten en aminozuren. Met deze oplossing werden trouwens op het einde van de 20ste eeuw honderden klinische studies uitgevoerd en ondermeer opgegeven gevallen van cirrose, tyfus en andere zware infectieziekten genezen.

Breed inzetbaar

De lijst van de aandoeningen waarbij het zuivere zeeplasma van Quinton kan ingezet worden is ellenlang. En de reden is simpel: omdat bij al deze ziekten dezelfde basis moet bereikt worden: een toestand van “homeostase”, waarbij het interne milieu optimaal gevoed wordt en een echte start kan genomen worden in het herstel. Of het nu gaat om ontstekingen van de maag of het darmkanaal, slepende infecties, groeiachterstand, ontwikkelingsstoornissen, lage bloeddruk, hormonaal onevenwicht, luchtwegenproblemen, zenuwstoornissen of huidziekten, telkens kan men de optimale mix van mineralen met een zeer goede biologische beschikbaarheid, de organische zuren, aminozuren en nucleïnezuren gebruiken. En het goede nieuws is dat het zeeplasma probleemloos kan gecombineerd worden met andere holistische maatregelen.

Hypertoon en isotoon

Uiteraard moet zeeplasma voor inwendig gebruik voldoen aan een hele resem kwaliteitseisen. Zo moet het om te beginnen geoogst worden op de juiste plaats, namelijk in de draaikolk onder de drijvende planktonmassa’s. Het dient gefilterd en gezuiverd te worden, minutieus geanalyseerd te worden, verpakt te worden onder hygiënische omstandigheden, het mag geen verhitting of bestraling ondergaan en moet in elke stap voldoen aan de eisen van GMP (Good Manufacturing Proces). Omdat van het zeeplasma in zijn normale “isotone” vorm – dat het best lijkt op bloedplasma – vrij grote hoeveelheden nodig zijn, bestaat er ook een geconcentreerde, “hypertone” vorm in handige ampullen. Dit is de vorm van zeeplasma die het meest wordt ingezet. Deze hypertone vorm wordt alleen afgeraden voor mensen met een hoge bloeddruk of nierproblemen, voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen, zwangere en zogende vrouwen. Maar al deze mensen kunnen wel geholpen worden met de isotone oplossing van zeeplasma.