Omgaan met hoge brandstofprijzen

De brandstofprijzen swingen de pan uit. Een passage aan de pomp kost stukken van mensen.

“Elk nadeel heb zijn voordeel,” zei ooit iemand. Ook nu, want het doet ons nog bewuster stil staan bij onze mobiliteit en ons autogebruik.

ecofun.be geeft enkele tips om zuiniger te rijden.

1.     Vooraleer je de wagen start, vraag je even af of je de verplaatsing niet te voet, met de fiets of met het openbaar kunt doen. Zoja, stap terug uit en voeg de daad bij de gedachte.

2.     Je hoeft niet aan de maximumsnelheid te rijden op de autosnelweg. Wanneer je 100 km/uur rijdt in plaats van 120, bespaar je al snel 20% op je brandstofverbruik.

3.     Leg de rallypiloot in jezelf aan banden. Schakelen bij lager toerental, tijdig beginnen uitbollen in plaats kort te remmen en rustig optrekken geven een groot verschil in je brandstofverbruik.

4.     Bij korte stops vanaf 30 seconden is het beter om je motor uit te zetten en opnieuw op te starten dan hem stationair te laten draaien.

5.     Een goed onderhouden wagen verbruikt minder. Te lage bandenspanning, vervuilde olie- of luchtfilter, … leiden allemaal tot een hoger brandstofverbruik.

6.     Wees je ervan bewust dat airco, achterruitverwarming, zetelverwarming, mistlampen, … ware energievreters zijn. Ze uitzetten scheelt een slok op de borrel.