De illusie van veilige kernenergie

Greenpeace voerde maandagochtend 5 december actie in drie Franse kerncentrales, waaronder de centrale van Nogent-sur-Seine, 300 km zuidwaarts van Brussel.

Greenpeace activisten slaagden erin op één van de koeltorens te klimmen in Nogent-sur-Seine om er een slogan te schilderen. Ook de centrales van Chinon (Indre-et-Loire) en Blaye (Gironde) stonden op het programma. Alle centrales worden beheerd door het Franse EDF.

Met de actie wil de milieuorganisatie de aandacht vestigen op het ontoereikende karakter van de stresstests voor kerncentrales, ingevoerd door Europa na het kernongeval in Fukushima. Het doel van de stresstests is om na te gaan of kerncentrales bestand zijn tegen de effecten van natuurrampen, menselijk falen of kwaadwillende handelingen.

Greenpeace rapporteerde eerder dat stresstests geen sluitende informatie geven over de veiligheid van kerncentrales, en dat natuurlijke overmacht, technisch of menselijk falen kunnen nooit volledig uitgesloten kunnen worden. Ook de lacunes in het noodplan van de Belgische overheid werden in kaart gebracht.

Met het Stop & Go-initiatief verzamelde de organisatie, samen met Bond Beter Leefmilieu en WWF, meer dan 100.000 handtekeningen onder de oproep tot de kernuitstap en een duurzaam en sociaal energiebeleid op lange termijn.