Bouwen en isoleren met kalkhennepblokken

Mengsels van hennep en kalk bieden een milieuvriendelijk alternatief voor bouwen en isoleren.

Zo vinden kalkhennepblokken hun plaats in een aantal isolatie- en bouwtoepassingen : de opbouw van isolerende muren in houtskeletbouw, de constructie van akoestische wanden en de thermische isolatie aan de buitenzijde van bestaande woningen.

In combinatie met een hout-, staal- of betonstructuur laten de blokken toe zonder extra isolatie de typische thermische koudebruggen uit te schakelen.

Kalkhennepblokken zijn gebouwd uit organische en recycleerbare grondstoffen : het hennepbeton wordt bekomen door het mengen van een lichtgewicht aggregaat, hennephout, scheven of “chènevotte” (de centrale stam van de hennep zonder de bast) en natuurlijke bindmiddelen zoals kalk.

Hennep (Cannabis sativa L.) is een eenjarige plant uit de hopfamilie. Hennepvariëteiten die gebruikt worden voor de productie van grondstoffen worden “industriële hennep” genoemd. Deze variëteiten hebben een laag THC-gehalte (tetrahydrocannabinol) : de psychoactieve stof die voorkomt bij cannabis.

De blokken zijn mens- en milieuvriendelijk in alle levensstadia. De blokken worden koud gevorm en in de buitenlucht gedroogd waardoor de productie minder energie vergt dan baksteen of cellenbeton.

Op de Belgische markt vind je bijvoorbeeld de hennepblokken van Chanvribloc, gefabriceerd in La Mure in de Franse regio Rhône-Alpes, en verdeeld door Peter Steen in Nieuwkerke (website ; Facebookpagina). Op de (Franse) Facebookpagina van de fabrikant vind je een reeks foto’s met voorbeelden van toepassingen.