Biplan pioniert met passieve groepswoning

Ook in de bouw van stadsappartementen sijpelt het principe van passiefbouwen stilaan binnen. Een van de pionierprojecten is Biplan in Brussel.

Biplan is een initiatief van bxlECO, dat ecologische bouwprojecten gericht op groepswoningen promoot in het Brussels Gewest. Biplan gaat dus verder dan het ecologische: het wil in de eerste plaats een groepswoning zijn en de sociale banden tussen de bewoners versterken. Het gebouw in Haren omvat zes appartementen (2- en 3-kamerappartementen van 80 tot 110 m²) en een aantal gemeenschappelijke delen (ondermeer een wintertuin, een moestuin op het groendak, een logeerkamer en zelfs een kippenhok). Daarnaast zijn er twee parkeerplaatsen voor gemeenschappelijke elektrische wagens.

Biplan kiest consequent voor milieuvriendelijke bouwtechnieken en een hoge energie-efficiëntie, met als eindresultaat een energieneutraal gebouw tegen een kostprijs van 2500 euro per m². De initiatiefnemers maken zich sterk dat de combinatie van het groepswonen en het energieneutrale gebouw een maandelijkse besparing van 400 à 600 euro per gezin kan opleveren. Zo wordt een woning van goede kwaliteit beter betaalbaar in de hoofdstad.

Momenteel zijn drie van de appartementen verkocht. bxlECO ziet dit als een pilootproject en is van plan om meerdere groepswoningen te ontwikkelen.