Lichaamsverzorging voor baby’s en kinderen

Gepubliceerd op : 03 October 20184 min leestijd

De huid van jonge kinderen verschilt van deze van volwassenen. Ze heeft meer bescherming nodig want ze is veel dunner en het beschermlaagje erop is nog aan het groeien.

We kunnen dan ook sterk bijdragen aan hun welzijn en gezondheid door hen te verzorgen met producten die hiermee rekening houden. Maar let op: veel producten zijn minder geschikt dan je zou denken.

We spraken over het thema met twee dames met een passie voor lichaamsverzorging. Ze geven een woordje uitleg over kinderen en hoe ze het best te verzorgen zijn.

Verschilt de huid van kinderen van die van volwassenen? En indien ja, welke gevolgen heeft dat wat betreft de verzorging ervan?

Dana Van Oeteren: Absoluut is er verschil! Hoe jonger mensen zijn, hoe fijner en dunner hun huid, waardoor de doorlaatbaarheid ervan veel groter is, en kinderen dus veel gevoeliger zijn voor invloeden van buitenaf.

Els De Vos: Dat geldt vooral voor de babyhuid. Die is 4 tot 5 keer dunner dan die van een volwassene, en heeft nog geen beschermende hoornlaag en zuurmantel. Ook zijn sommige huidfuncties, zoals zweetkliertjes, nog niet volledig ontwikkeld. Het is pas na ongeveer 4 jaar dat de beschermende hoornlaag volledig is opgebouwd en de huid optimaal kan beschermen.

Dana Van Oeteren: Het is dan ook van belang om de barrièrefunctie van de huid bij met name baby’s en jonge kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen en te beschermen, zonder onnodige schade aan te richten.

Dit houdt eveneens in dat we zeer kritisch moeten zijn als het op verzorgingsproducten aankomt. Zo kan de jonge huid minder goed water vasthouden, waardoor het oppervlak ervan bij baby’s en kinderen  veel droger is dan bij volwassenen en daardoor makkelijker schilfervorming vertoont. Als we de jonge huid zo vaak zouden wassen met zeep als deze van volwassenen, dan zou ze zeer snel uitdrogen, en zou ze zelfs kunnen barsten, met pijnlijke gevolgen als er geen naverzorging zou gebruikt worden. We gebruiken helaas nog te veel ‘zeep’ om onze allerjongsten te wassen…

Zelfs tal van producten op de markt die speciaal voor de allerkleinsten zijn ontwikkeld, drogen de huid uit! En dan gaan we dat met crèmes en bodylotions verhelpen -of beter gezegd: verdoezelen- maar zelfs dat heeft een uitdrogend effect… en zo blijven we bezig.

Els De Vos: Denk ook aan het volgende. Van alle zintuigen is de huid van een pasgeboren baby het enige dat meteen na de geboorte klaar is om haar functie te vervullen. Om die reden hebben de signalen die de baby in de eerste maanden van zijn leven via zijn huid ontvangt, meer impact op zijn ontwikkeling dan lichtprikkels, beelden of geluiden.

Voorts zijn, zoals gezegd, de zweetklieren in de babyhuid nog niet volledig ontwikkeld. Daarom zweet ze weinig, kan ze haar eigen lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren en raakt ze makkelijk warmte kwijt.

Dan is er nog het gegeven dat de babyhuid veel vocht bevat: het is daarom dat ze er glanzend uitziet. Het celvernieuwingsproces verloopt ook veel sneller dan bij volwassenen. De babyhuid is door die eigenheden extra kwetsbaar voor infecties. Een goede huidbescherming is daarom extra belangrijk.

Tenslotte: doordat de huid van jonge kinderen zo dun is, laat deze in de eerste jaren makkelijk invloeden van buitenaf door, zoals deze van verzorgingsproducten. Je zou kunnen zeggen: ‘What goes ON your baby’s skin, goes IN your baby’…!

Dana Van Oeteren: Dat houdt ook in: ‘Wat je niet eten kan, doe je niet op je huid.’ Deze uitspraak klinkt misschien gek, maar is zeker niet onlogisch! Welgekende babyproducten van bij de apotheker bevatten geurstoffen en andere chemicaliën. Als we dan voor onze baby’s en peuters een bewuste keuze moeten maken, dan is een natuurlijke, plantaardige olie voor de hand liggend.

Plan du site