Op 12 januari 2012 starten de XIOS Hogeschool van Diepenbeek en VIBE met het postgraduaat Bio-ecologisch bouwen in Limburg. Het postgraduaat biedt de studenten de mogelijkheid om zich op academisch niveau te specialiseren met een opleiding die alle facetten van bio-ecologisch onder de loep neemt.

Dimitri Alderweireldt van VIBE : “Duurzaam bouwen is onderhand zodanig geïncorporeerd door de hele bouwsector, dat de term in se niet meer onderscheidend werkt. Bio-ecologisch bouwen daarentegen is wel gedefinieerd.” Dimitri licht toe : “Bio-ecologisch bouwen is energie- en waterbesparend bouwen met zo weinig mogelijk chemische of schadelijke materialen en stoffen in en rond het gebouw. Het houdt rekening met de draagkracht van de aarde en met de gerechtvaardigde behoeftes van huidige en toekomstige generaties wereldwijd.”

Het postgraduaat Bio-ecologisch bouwen werd in 2010 voor het eerst met succes georganiseerd aan het Kaho Sint-Lieven in Gent. Het eerste jaar waren de 30 beschikbare plaatsen in een mum van tijd volzet, en kwamen 14 kandidaten op de wachtlijst terecht. Op het einde van het academiejaar jaar werd de eerste editie van het postgraduaat met een 8/10 zeer hoog gequoteerd door de studenten.

Het postgraduaat richt zich op bouwprofessionelen zoals architecten, aannemers en studiebureaus. Maar ook gemotiveerde particulieren beschikkend over een bachelordiploma kunnen het volgen.

De opleiding bestaat uit 5 onderdelen: 4 lespakketten ‘Duurzame en ontwikkeling en toepassing in specifieke vakdomeinen’, ‘Een gebouw en zijn omgeving: planning, ordening en stedenbouw’, ‘Een bio-ecologisch project’, ‘Het proces (van ontwerp tot gebruikersfase) volgens de duurzaamheidsprincipes’ en 1 paper.

Er zijn in totaal 30 plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan nog tot in januari en zolang het maximum aantaal inschrijvingen niet is overschreden.

Voor meer informatie kan je terecht bij VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen : contacteer Dimitri Alderweireldt, communicatie [at] vibe.be of telefonisch op 03/218 10 67.