Veel groene stroom is niet helemaal groen. 40% van de stroom wordt bij ons als groen verkocht, maar slechts 6% is echt groen.

Dat beweren tenminste de consumentenorganisatie Test-Aankoop en de milieuorganisatie Greenpeace. Het nieuws zorgde half februari voor behoorlijk wat commotie. Maar het verhaal is genuanceerder.

Voor alle groene stroom die in Vlaanderen verkocht wordt, wordt ook daadwerkelijk groene stroom geproduceerd. Dat laat de VREG, de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, weten. Alleen gebeurt dat niet noodzakelijk in Vlaanderen of in België. Enkel de stroom die je koopt bij Ecopower, WaseWind en Energie 2030 is gegarandeerd afkomstig van hernieuwbare bronnen in eigen land – 100% Belgische groene stroom dus. Alle andere elektriciteitsleveranciers kopen groene stroom aan in het buitenland.

De meerprijs die de consument betaalt voor groene stroom en het fiscale voordeel dat de overheid geeft, leiden dus in veel gevallen niet direct tot milieuvoordelen in België. Verontrustender is echter dat de meerprijs amper gebruikt wordt om de groene stroomproductie in België verder uit te bouwen, maar vooral in grijze energieproductie geïnvesteerd wordt. Belpower en Ebem hebben wel groene stroomambities, maar de andere grote energieleveranciers presteren ondermaats.

Wil je zeker zijn van je groene stroom en van een positieve CO2-impact in België? Kies dan bewust je leverancier en laat je niet misleiden door de groene naam van het pakket.