De coöperatie BeauVent gebruikt koolzaadolie als agrobrandstof voor dieselwagens. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, demonstreert ze op 12 september in Veurne De Moeren.

Duurzame energie ontwikkelen is het doel van de coöperatie BeauVent. Dat doet ze ondermeer door koolzaad te telen en de olie te gebruiken als agrobrandstof voor omgebouwde dieselwagens. Het koolzaadproject is inmiddels uitgegroeid tot een landbouwcoöperatie binnen BeauVent. ‘We brengen landbouwers, koolzaadrijders, ombouwers van dieselwagens en imkers op een unieke wijze samen’, zegt Patrick Clauw van BeauVent. ’In onderling overleg komen koolzaadtelers en –rijders tot een faire prijs voor de olie. Teelt, persing en verkoop van deze hernieuwbare brandstof gebeuren volledig op lokaal niveau. BeauVent begeleidt alle stappen van het project.’

Op de Open Landbouwdag van zondag 12 september in Veurne De Moeren demonstreert BeauVent de mobiele koolzaadpers, een biofrituur op koolzaadolie, ombouwtechniekers en omgebouwde voertuigen.